måndag, april 20, 2009

Hyresgästföreningen: Kalmar dyrast att bo i

Hyresgästföreningen har jämfört och sedan rankat 30 svenska kommuner efter hur mycket pengar familjer i hyresrätter har kvar att leva på. Kalmar klarar sig sämst.
"Enligt undersökningen har den genomsnittliga Skövdefamiljen i hyresrätt 9 862 kronor kvar att leva på. Det är drygt 1 400 kronor mer än Kalmarfamiljen, som har minst kvar i plånboken."
Skattenivåerna spelar säkert in. I Kalmar tvingas invånarna betala 22,22 procent i kommunalskatt, medan Skövdes invånare bara behöver betala 20,99 procent.

Förenklat kan man säga att den som tjänar 20 000 kronor i månaden betalar 4 444 kronor av dessa till kommunen i Kalmar. Om samma löntagare flyttar till Skövde så tar den kommunen istället 4 198 kronor, alltså nästan tvåhundrafemtio kronor mindre i månaden.

Samtliga våra jämförelsekommuner (Halmstad, Växjö, Karlskrona och Kristianstad) är med i undersökningen och alla rankas av förklarliga skäl bättre än Kalmar - det är ju svårt att vara sämre än sämst.

Som jag skrivit tidigare: lättsinnig ekonomisk politik får konsekvenser. Förhoppningvis får det i detta fall också konsekvensen att socialdemokraterna och dess stödpartier röstas bort i nästa val. Kalmar har inte råd med ytterligare fyra års socialdemokratisk (icke) ekonomisk politik.

Inga kommentarer: