måndag, april 06, 2009

Kalmar är barskrapat, Växjö har lyckats spara undan 350 miljoner

I fredags skickade jag och Björn Brändewall ett insändarsvar på Fredrik Perssons (S) insändare om Kalmar kommuns ekonomi. Det har inte publicerats av Barometern, och kanske inte blir det heller, så jag lägger ut den här på bloggen:
(Uppdatering: I dag var insändaren införd i Barometern)Folkpartiets politik bättre för Kalmars ekonomi
Fredrik Persson (S) försöker blanda bort korten i en insändare 3/4. Vi har kritiserat socialdemokraterna för att de beklagar sig över besparingarna i skolan, när de själva bär ansvar för både kommunens ekonomi och skolans verksamhet. Socialdemokraterna har trots allt styrt Kalmar kommun sedan 1994, med "hjälp" av vänsterpartiet och miljöpartiet.

Att skattehöjningen bara skulle vara på grund av den plötsliga ekonomiska krisen är struntprat. Vänstermajoriteten lyckades nämligen inte ta tillvara på de goda tiderna. När de dåliga tiderna stod för dörren tvingades de därför att tvärbromsa och slänga in en skattehöjning precis innan budgeten skulle tas, och i skymundan trots att vi lovat varandra att spela med öppna kort för kommunens bästa.

Vår jämförelsekommun Växjö lyckades lägga undan 350 miljoner kronor under de goda åren. Men Kalmar kommun har under samma period ökat sin låneskuld, ökat sina borgensåtaganden och finansierat driften med utförsäljningar av aktier samt kommunal mark!

Folkpartiet liberalernas budgetalternativ har år för år inneburit ett större överskott; med våra förslag hade kommunen haft c:a 250 miljoner kronor mer att röra sig med. Ansvarsfull ekonomisk politik sträcker sig över flera år. Men socialdemokraternas kvartalsekonomi, där en ny konjunkturprognos kan kullkasta hela kommunens finanser, ger vi inte mycket för.

Björn Brändewall
Sebastian Hallén
Folkpartiet liberalerna i Kalmar


* * *

Apropå ekonomi så noterar jag att Smedby tennishall hotas av rivning, och att föräldrarna på de mindre orterna kraftsamlar för att stoppa flytten av sjätteklassare till högstadieskolor i eller kring Kalmar stad.

Ekonomisk lättsinnig politik i goda tider får konsekvenser i dåliga tider. Tänk om Kalmar hade lyckats lägga undan 350 miljoner under de goda åren, som Växjö gjort. Då hade kommunledningen inte tvingats genomföra extra besparingar på skolan eller äldreomsorgen, och man hade inte behövt besluta om att höja skatten redan 1 januari 2009.

Det var en tidig varningsklocka när man inte ens år 2007 - ett av de bästa åren för kommunerna i Sverige någonsin - lyckades nå ett plusresultat utan att sälja aktier för hundratals miljoner. Resultatet av Johan Perssons tre första år vid makten är:
  1. Ökade borgensåtaganden för kommunen (skattebetalarna)
  2. Ökad låneskuld för kommunen (skattebetalarna)
  3. Höjd skatt för skattebetalarna
  4. En driftsbudget som är beroende av markförsäljning och aktieförsäljning för att gå runt.
  5. Treprocentiga besparingar på bland annat äldreomsorg och grundskolan.

Inga kommentarer: