måndag, november 02, 2009

Alliansen: Skamliga egenavgifter ska sänkas

Idag har vi i Allians för Landstinget i Kalmar län presenterat våra förslag inför behandlingen av Landstingsplanen 2010-2012, som sker på landstingsfullmäktige 25-26 november.

Bland de yrkanden som utgör våra budgetalternativ finns bland annat ett krav på att de patientavgifter och egenavgifter för hjälpmedel (hörapparater, ortopediska skor mm) som höjdes 1 augusti ska återställas till tidigare nivåer.

Se mer hos Christer Jonsson (C) och Pierre Edström (FP).

Samtliga förslag är finansierade. När det gäller egenavgifterna för hjälpmedel så kan det vara värt att notera hur det i planen/budgeten framgår att vänstermajoritetens beslut om just dessa avgiftshöjningar ger noll kronor i ökade intäkter för 2010.

Höjningen av egenavgifterna bidrog alltså inte till någon ekonomisk förstärkning av landstinget, utan bara till ökade kostnader för patienterna; ofta kroniker, äldre och redan utsatta grupper.

Jag är inte jätteförvånad. Vänstermajoriteten har uppvisat ett galopperande ointresse kring att göra en ordentlig konsekvensanalys av förslagen på höjda avgifter. Detta ointresse ledde till att vi för nån månad sedan såg en effekt ingen räknat med.

När beslutsfattare, som nu nickedockorna i det "nationella skyltfönstret", struntar i att utreda konsekvenserna av sina beslut så blir det lätt otrevliga överraskningar. I detta fallet är överraskningen att patienterna får betala högre avgifter till ingen nytta alls, vilket givetvis är ett rent slag i ansiktet mot dessa människor.

Vänstermajoritetens hantering av egenavgifterna är tragisk, slarvig och skamlig.

Inga kommentarer: