onsdag, november 11, 2009

Gula bandet "Stöd våra soldater"

Per Gudmundson på SvD:s ledarblogg skriver - i anknytning till nyheten om att fem svenska soldater skadats och deras tolk dödats i Afghanistan - om hur vi snart både kan visa vårt stöd för de insatser som görs av våra soldater, och samtidigt bidra med medel för att ett svenskt veterancentrum upprättas:
"Det gula bandet "Stöd våra soldater" kommer snart att börja säljas till förmån för bland annat stiftelsen Jespers Minne – en stiftelse som syftar till att hedra den i Afghanistan stupade officeren Jesper Lindblom och till att få till stånd ett svenskt veterancentrum. Om detta gula band går det att läsa mer, på bloggen Wiseman's wisdoms."
Vi är generellt sett mycket dåliga på att visa uppskattning för de insatser som våra soldater gör, och har gjort. Ett exempel är de svenskar som var FN-soldater i Kongo för 48 år sedan, som först nu, efter påtryckningar, fick sina medaljer.

Det kan också noteras att soldaterna färdades i ett fordon av typ Galten, som har skydd mot minor och splitter. Tur för soldaterna att Försvarsmakten till sist fick tummen ur (jag skrev om deras saktfärdighet i somras), och skickade ner dessa, annars hade dagens otäcka händelse kunnat sluta i katastrof.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Lite intressant med gula bandet. Här i USA (där jag bor) förekommer det allt som oftast, särskilt en dag som denna: Veterans Day.

Carl

Basse sa...

USA är ju grundat via ett frihetskrig, det har gjort att man redan från starten varit noga med att hylla soldater som vågar livet för andras skull.

Bawar sa...

En sådan skulle jag vilja ha i fysisk form.

Basse sa...

Det kommer! Och det står också att det kommer bildekaler mm.

Carina-Fina sa...

Hej Sebastian, är mycket intresserad av att få veta mer om Gula Bandet. Är villig att engagera mig!
Hör av dig, carina.norden@hotmail.com
soldatmamma.blogspot.com

profanum_vulgus sa...

Jävla dumheter. Varför ska vi hylla de här ockupationssoldaterna?
Hoppas att motståndsrörelsen har ihjäl några stycken så att regeringen tar hem dem, så slipper man skämmas.

Basse sa...

Carina-Fia: Jag vet inte mycket mer än du, det är bloggen Wiseman's Wisdoms som kommer med nyheten.

profanum_vulgus: Du får ta fram ett eget band som stöd för talibanförtryck och mord, antar jag. Lycka till med det.

profanum_vulgus sa...

Basse:
Är du verkligen så korkad?

Vilka stödde talibanerna? Vilka krigsherrar som var talibaner är inte idag allierade med samma makt som Svenskarna?

Basse sa...

profanum_vulgus: Som sagt, ta fram ett eget band om du inte är nöjd med det gula. Finns säkert många som vill stödja "motståndsrörelsen" och deras attentat mot FN-soldater.

Korkad är ett relativt begrepp. Är man korkad om man vill visa stöd för de som riskerar livet för andra människors skull? Ja, kanske. Är man korkad om man önskar livet ur svenska soldater, så att regeringen ska ta hem dem? Ja, kanske.

profanum_vulgus sa...

Vilka FN-soldater??

Vilka riskerar livet för andras skull, den Afghanska motståndsrörelsen? Nazitysklands ockupationssoldater i Norge?

Claus sa...

Metallpins Gula Bandet finns redan till försäljning via Förbundet Fredsbaskrarna Sverige.
Plusgiro: 197056-5
Skriv önskat antal pins samt glöm inte att ange ditt namn + adress. De kostar 25 kronor styck. Porto ingår!
Klisterdekaler kommer snart också att finnas. De blir i 2 olika storlekar: 10 cm & 15 cm.
Ska bli kul att snart få se dem ute på våra vägar!
STORT TACK, alla ni som har köpt en pin, er medverkan till veteranstöd är fantastiskt!
Fortsätt sprida budskapet och stödet där ute!
Överskottet går till att förstärka Fredsbaskrarnas kamrathjälpskonto. Hjälp veteraner hjälpa veteraner!

Basse sa...

profanum_vulgus: ISAF är sanktionerat av FN:s säkerhetsråd. Det är därför vedertaget att kalla soldaterna där nere för FN-soldater.

Okej, riskerar livet för andra människors frihet, då. Hoppas du förresten fortfarande på att svenska soldater ska dö?

Claus: Jag ska givetvis beställa (minst) en pin så fort som möjligt.

profanum_vulgus sa...

Claus:
Ganska äckligt att en organisation för gamla FN-soldater hjälper sådana här kringresande banditer.

profanum_vulgus sa...

BASSE:
Dels är ISAF:s ockupation inte alls sanktionerat av FN:s säkerhetsråd, läs resolutionen och försök hitta stöd för det.
Dels är det allt annat än vedertaget att kalla folk FN-soldater för att de slaktar barn under NATO-befäl som en gång var sanktionerat av FN utan att för den skull vara en FN-operation.
Då skulle alla rättfärdiga krigsinsatsers soldater vara FN-soldater eftersom dessa har stöd i FN-stadgan.

Vilka människors frihet, oljedirektörernas? Var det vad sovjet-soldaterna gjorde i Afghanistan också, riskerade livet för andras frihet? Var det vad NATO:s förra allierade i landet (Talibanerna) gjorde också?

Ja jag hoppas att de har ihjäl tillräckligt många för att de ska skickas hem, snabbt. För om de bara plockar en då och då så kommer dödssiffran krypa på folk utan att man tar hem banditerna.
Å andra sidan gör det mig inget om de blir kvar där allihop, ockupanter är vidriga och jag skulle göra precis samma sak om afghaner ockuperade Sverige som afghanerna gör nu när Sverige ockuperar dem.

Claus sa...

profanum_vulgus:
Du har naturligtvis rätt till din åsikt. Jag är t o m beredd att försvara den även om jag naturligtvis inte håller med dej. Det är det som är det fina med demokrati. Man FÅR lov att vara direkt oförskämd...
Tror dock aldrig att du och jag kommer att kunna enas om att det är stor skillnad på att stöda soldater/veteraner och att sakligt kritisera ett uppdrag, som t ex varför Sverige är i Afghanistan.

profanum_vulgus sa...

Claus:
Det är stor jävla skillnad på att stödja soldater och veteraner och att stödja kringresande banditer.
Soldater som slagits som soldater har gjort sig förtjänt av stöd även om saken de slogs för var fel. Folk som frivilligt åker till andras länder för att vara ockupanter ska inte beblandas med soldater. Legoknektar och banditer är de.

Claus sa...

profanum_vulgus:
Det är just det som är knuten. JAG tycker inte att våra soldater är "Legoknektar och banditer" jämförbara med naziockupanterna i Norge 1940 eller dylikt. DU tycker det och det är där vi skiljer oss åt. Själva texten du skrev är annars något jag håller med om helt och hållet. Men som sagt, vi skiljer oss åt i åsikten om vilken sort de svenska soldaterna är.

profanum_vulgus sa...

Claus:
Och hur har du kommit fram till det?

Claus sa...

profanum_vulgus:
Du är kul du! :-) Allt du skriver går ju att vända tillbaka. Hur har du självt kommit fram till dina slutsatser?

profanum_vulgus sa...

Claus:
Det har ju skrivit. De deltar i en ockupation av ett annat land. Syftet med ockupationen är att stjäla landets naturtillgångar samt att skapa stabilitet nog för att kunna föra den centralasiatiska oljan till indiska oceanen.
Samma skäl ligger bakom att USA är så söt vän med Pakistan, samma skäl låg bakom att USA var så söt vän med Talibanerna.

Det är ett geopolitiskt spel där USA och Ryssland/Sovjet har offrat afghaner sedan 30-talet.

Att delta i detta är banditverksamhet. Inte alls skilt från att som frivillig svensk gå med i nazitysklands armé och ockupera Norge.
Självfallet höll nazisterna val i Norge och menade att de försvarade demokratin eftersom Norska regeringen bett dem om hjälp (efter valen de själva hållt under ockupation, precis som i Afghanistan).

MissLinus sa...

Ja stöttar svenska soldater till fullo. miin bästa vän ska till Afghanistan och va bombman.'det är ju så att dom har valt att åka dit själva så givetvis ska vi stötta dom.
Dom gör stor nytta för folket där nere!!
har själv köpt gula bandet pins och är stolt! :)