onsdag, mars 24, 2010

SIFO-undersökning om partiernas politik

I morse snabbstuderade jag SIFO:s väljarundersökningar kring vad väljarna gillar med de olika partiernas politik, samt vilka frågor som anses viktigast inför valet i höst. Jag har inte haft tiden att skriva något om det under dagen, men nu på kvällen så...

Det är inga större överraskningar som möter en när man studerar vad folk säger om de olika partiernas politik (pdf). Moderaterna har exempelvis fortsatt störst förtroende i sysselsättningsfrågor, medan socialdemokraterna har den populäraste politiken inom äldre- och sjukvårdsfrågor. Folkpartiets starka område är i vanlig ordning utbildningspolitiken. Så har det sett ut under mandatperioden.

Tittar man på hur det ser ut i vår region ("Småland och öarna" på sidan 7 och framåt) ser man ungefär samma bild. Folkpartiet är dock starkare i sjukvårdsfrågorna här än någon annanstans i riket. Även om det statistiska underlaget är litet så blir man ju alltid glad av sådana resultat. Samtidigt uppgav nästan hälften av de svarande att de var osäkra på vilket parti som hade bäst politik just i sjukvårdsfrågor. Landstingsvalen i regionen är, precis som övriga val, inte oväntat en öppen historia.

En sak är dock säker. Om valrörelsen domineras av sysselsättning, ekonomi och förtroendefrågan kring ledarskapet så ligger socialdemokraterna illa till. Det ska bli mycket intressant att se hur det rödgröna vänsterexperimentet lyckas få ihop sin skuggbudget. Hur mycket vänsterpartipolitik lyckas Lars Ohly klämma in? Hur hårt kan Maria Wetterstrand pressa den redan pressade Mona Sahlin i förhandlingarna?

I början av maj får vi se.

Inga kommentarer: