onsdag, april 07, 2010

Gott och blandat

Alliansföreträdare från Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun besökte igår Beroendecentrum, ett samverkansprojekt mellan kommuner och landsting för att bättre fånga upp människor som annars riskerar att hamna mellan stolarna mellan vård, socialtjänst och andra myndigheter.

Verksamheten riskerar att försvinna till hösten. Alliansföreträdarna lämnade ett tydligt besked: Vi är beredda att fortsätta utveckla arbetet i Beroendecentrums regi. Läs mer hos Pierre.

* * *

Läser att Linus Hellman ställer upp för Piratpartiet i höstens kommunfullmäktigeval i Kalmar. Det hintade han om på sin blogg redan i höstas, så jag är inte förvånad. Jag vill återigen understryka att han och jag inte är samma person. Man brukar dessutom inte få stå på ett annat partis valsedel. Hellman vill tydligen modernisera skolornas utrustning och höja lärarnas IT-kompetens.

Annars vet ju jag som läser Hellmans blogg att han tycker mycket, om mycket. Det är principiellt positivt när tyckare tar steget och är beredda att ta politiskt ansvar. Samtidigt är det lättare att stå utanför och tycka än att driva politik.

Vi får väl se hur det utvecklar sig framöver. Spännande kan det bli. Kanske vi får en KF-debatt om kalsongbad i simhallen mellan Jonas Löhnn (SD), Thoralf Alfsson (SD) och Hellman under nästa mandatperiod?

* * *

"Vildsvin hotar lantbruk" rapporterar SR Kalmar. Jo tack. Dessutom skriver Barometern idag om hur vildsvin i Påryd förstör villatomter. Jag har tidigare skrivit flera inlägg om problemen som uppstår när vildsvinsstammen blir alltför stor. Trafikolyckorna ökar (vi har flest viltolyckor i Kronobergs och Kalmar län) och både privata trädgårdar och företag (lantbruk) förstörs.

I påskhelgen passerade jag flera lantbruk i närheten av just Påryd. På många ställen ser det ut som någon varit framme med jordfräs. Vill vi ha ett livskraftigt samhälle även utanför våra tätorter så måste vi göra mer för att reducera vildsvinstammen. Regeringen har gjort en del, genom att tillåta ljusförstärkande utrustning på jaktvapnen och underlätta försäljning av vildsvinskött, men det räcker inte.

När vildkaninpopulationen för ett par år sedan blev för stor inne i centrala Kalmar så skickade kommunen ut jägare. Även om vildsvin är en helt annan femma att jaga så borde kommunen åtminstone utreda möjligheterna att åtgärda även den överpopulationen. Eller be den nybildade Viltförvaltningsdelegationen hos länsstyrelsen om råd. Ytterst handlar det om att skydda medborgarnas egendom.

* * *

Slutligen så finns lite obligatorisk läsning om det svenska valsystemet på Second Opinion. Det är den danske professorn i statskunskap, Jørgen Elklit, som tillsammans med en grupp internationella valobservatörer, gjort en jämförelse mellan det svenska valsystemet och andra.

Jag delar inte alla slutsatser och förslag från Elklit, men jag håller med om att det svenska systemet med valsedlar är krångligt, dyrt och inte speciellt demokratiskt. Själv tycker jag man borde kunna rösta digitalt, antingen via maskiner på plats i vallokalen, eller via E-legitimation. Papperssedlar känns lite 1800-tal.

5 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Vad är det du inte instämmer i?

Jag kommenterar här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/svenska-valsystemen-ar-fritt-men-inte.html

Kan tillägga att jag utöver detta gärna ser ett mera konsekvent personval också.

Men betr vad du skriver om digitalt-datoriserat val har jag en stor invändning. Integritet och valhemlighet!
Hur politikerna, inte minst då alliansen, kränker integritet etc så litar jag inte på ett sådant system!!!!!
Jag vill inte ha FRA (el ngt annat tjänstehjon åt storebror) snokande i hur jag väljer.

Basse sa...

Att röster på blanka valsedlar är bortkastade röster, exempelvis. Sen tycker jag faktiskt inte det är speciellt dyrt för _partierna_ att trycka valsedlar. Möjligen för samhället. ABBA-Björns pengar var ju primärt till en annons, inte till valsedlar.

Sen vill jag ha fullt genomslag för personvalet. Alfabetisk ordning på kandidaterna, sen avgör kryssen vem som kommer in.

Jag tror nog ett datoriserat val, om så behövs övervakat av internationella observatörer, kan vara nog så säkert som ett val med papperslappar där olika partier kan sabotera varandras valsedelhögar...

... och idag kan du ju vara både kandidat och röstmottagare. Det är säkert ovanligt, men bara möjligheten ger ju lite otäcka vibbar.

Det borde gå att lösa anonymiserad och säker röstning digitalt.

Peterman sa...

Vad i hela friden menar de med det här?

"Ibland framförs även argumentet att väljaren kan använda blanka valsedlar, om hon inte hittar en med det avsedda namnet. Men detta är ett mycket arrogant argument och inte värt något i praktiken. Blanka valsedlar används i stor omfattning just för att föreslå nya och små partier, och något som de stora och gamla partierna väl vet saknar betydelse på grund av fyraprocentsregeln. Vi vill kalla det för vad det är: bortkastade röster!"

Fyraprocentsspärren gäller väl i lika hög grad oavsett om partiets namn på valsedlarna är präntat med trycksvärta eller skrivet med bläck?

Eller menar de att fler skulle rösta på ett parti bara för att man slipper skriva partiets namn på valsedeln? Det skulle ju i så fall innebära att folk röstar på partiet i fråga utan någon som helst övertygelse.

Eller menar de att ett parti får fler röster bara för att deras namn är synligt bland valsedlarna? Tja, om man måste bli påmind om ett partis existens minuterna innan man röstar, kan man nog lika gärna kasta tärning om vad man ska rösta på.

Att trycka upp valsedlar till alla röstberättigade, där samtliga valbara partier och samtliga kryssbara personer finns listade, skulle bli hiskeligt dyrt, oavsett om man trycker separata valsedlar eller en samlad, som författarna föreslår.

Jag håller i princip med om att det blir snedvridet när de större partierna skickar sina företrädare till vallokalerna för att propagandera, men det problemet är ju inte begränsat till valdagen. Det är alltid så att ett parti med större resurser har större möjligheter att nå ut.

Lars-Erick F sa...

Basse/sebastian. Visst måste man betrakta en blank röst som bortkastad. Signalen att man är missnöjd med befintliga alternativ är sååå ytterst svag, så den bortser partierna ifrån.

Nä, du har rätt, det är inte dyrt för riksdagspartierna med valsedlar, de får dem ju gratis. Däremot är det enorma pengar för ett litet och nytt parti som till råga på allt inte har partistöd!

Datoriserat val tror jag inte på förrän både FRA-lagen och andra integritetskränkande lagar avskaffats.
Att tro att riksdagen el valmyndigheten skulle kräva internationella valobservatörer vid svenska val, det är naivt i överkant!
Svensk demokrati är ju bäst, så länge riksdagspartiernas monopol inte rubbas!

Betr valförrättare så är det viktiga att det aldrig är ett parti som har alla förrättare. Samt att de är ordentligt utbildade, vilket i o f sig brister idag.
Visst förekommer valfusk, spec på orter med stark enpartimajoritet (s-kommuner). Men det har nog minskat. Däremot finns en utbredd skepsis till hur nya partier ska behandlas, ovilja att vara neutral och ge dem chans att lägga ut valsedlar.

Basse sa...

Lars-Erick: Nej, det är inte "enorma" pengar för ett parti utanför riksdagen att trycka upp valsedlar.

Säg att du har ett nystartat parti och vill in i riksdagen. För enkelhetens skull gör man en riksdagslista för hela landet. Den kostar då 650 kr i startavgift och sedan 40 kr per 1000 valsedlar.

Har man ett gäng personer som brinner för en fråga är det säkerligen inga problem att skramla ihop 40 000 kronor och därmed få 1 miljon valsedlar upptryckta. Det är inte "enormt" dyrt.

FRA-lagen bör avskaffas, det är riktigt. Om man är rädd för radioanstalten ska spana på en i kabelburna nätet så finns det ändå andra metoder än pappersbitar som måste fraktas hit och dit, och placeras ut av partierna själva om det är namnvalsedlar (en uppgift som ett nystartat och litet parti förmodligen har större problem att klara än själva tryckkostnaden).

Man kan ha voteringsmaskiner (tänk arkadspel) på plats, som inte skickar information nånstans utan rösterna lagras krypterat på plats, och läses/räknas sedan manuellt av de lokala valförrättarna. Exempelvis.