onsdag, november 02, 2011

Outsourcad lagstiftning är en dålig idé

DN:s ledarartikel om Håkan Juholts (S) besök hos Kommunal i Norrköping har blivit väldigt spridd och kommenterad. Inte utan orsak då Juholt, som den vindkappsvändande crowd-pleasern han är, inför medlemmar och media kläckte ur sig att det blir Kommunals ledning "som skriver lagtexten till den lag om rätt till heltid som blir den första proposition en ny S-regering" lägger på riksdagens bord.

DN skriver:
Det allvarliga är att Socialdemokraternas ordförande slår fast att han tänker låta en intresseorganisation stå för författandet av en ny regerings första proposition. Och detta säger Juholt oblygt, som om det handlade om det mest självklara i världen. Vad S-ledaren därmed öppnar för är att hans regering kan låta organisationer som varken svarar inför riksdagen eller ställer upp i allmänna val diktera politiken.
Jag vet att Juholt är en upptagen man. Det har inte minst alla reseräkningar visat, och nu är han ju dessutom ute på en halvhjärtad "förlåt-mig"-turné där ber allmänheten om ursäkt för sina övertramp förklarar för sina partikamrater att han egentligen inte gjort fel.

Om man, likt Juholt, är väldigt upptagen men tjänar snuskiga summor pengar, kan man frigöra tid genom inhyrd hjälp för vissa sysslor. Efter Juholts alla klavertramp talades det exempelvis om att han borde anlita en revisor. Det vore säkert en god idé. Men lagstiftning, däremot, är ingen lämplig syssla att outsourca för en statsministerkandidat. Särskilt inte till ett särintresse. Oavsett hur mycket tid det frigör.

Inga kommentarer: