tisdag, mars 27, 2012

Sjukresebyråkrati

Det är segare än jag kunnat tro att komma igång med det här bloggandet igen. Jag vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja. Kanske med morgondagens sammanträde med landstingsstyrelsen? KLT:s ekonomiska haveri? Arvodeshöjningarna för politikerna i Kalmar kommun? Följetongen KSRR?

Nej, vet ni vad? Jag börjar i en helt annan ände. Nämligen länets sjukrese- och färdtjänstreglemente, och behovet av att se över regelverket.

Låt mig ta ett fiktivt men verklighetstroget exempel. Paret Andersson bor i Ljungbyholm, utanför Kalmar, men har sommarstuga på södra Öland. När herr Andersson behöver besöka sjukhuset får han sjukresa från bostaden. Men när han befinner sig i sommarstugan får han ingen sjukresa, eftersom detta endast går att få från folkbokföringsadressen.
Däremot kan herr Andersson beställa färdtjänst från sommarstugan till Ljungbyholm, och därifrån kan han sen beställa sjukresa till sjukhuset. Låter det krångligt? Vänta bara.

Sjuk- och färdtjänstresor samordnas så gott det går. Det innebär att samma fordon kan innehålla resenärer både på sjukresa och på färdtjänstresa. Alltså händer det att fordonet stannar vid sjukhuset, för att släppa av andra passagerare, under herr Anderssons resa till Ljungbyholm. Samordning, så bra, då kan ju herr Andersson också kliva av, eftersom han ändå ska till sjukhuset?

Nej. Herr Andersson får inte kliva av. Han har nämligen inte rätt att åka sjukresa från sommarstugan till sjukhuset. Även om fordonet stannar och släpper av andra passagerare. Herr Andersson ska hem till Ljungbyholm, för det är där han är skriven, och just nu åker han färdtjänst.

Tala om fyrkantig byråkrati. Tala om onödiga utgifter för samhället. Tala om brist på patientperspektiv.

Så här kan vi givetvis inte ha det. Problemet är känt i landstinget, men mig veterligen är ingen ändring på gång. Hur svårt kan det vara att ändra regelverket så att herr Andersson - åtminstone! - får kliva av sin pågående sjukresa när den ändå passerar sjukhuset, eller ännu hellre, att sjukresa kan bokas från en alternativ adress.

3 kommentarer:

Pontus sa...

Ja, det verkar helt otroligt dumt regelverk. En parentes bara. Om AnderssOn skulle stigit av Länssjukhuset på väg till Ljungbyholm så stiger han av sin färdtjänstresa. Sjukresan påbörjas i Ljungbyholm.

Tack för att du börjat blogga. Då mår universum lite bättre.

Basse sa...

Tack för påpekandet. Det blev lite rörigt där i slutet, det ska vara korrekt nu...

Mats sa...

Mer makt åt chaufförerna.